2012/12/10

Rénszarvasos téli keksz

A keksz alapjául szolgáló receptet Jamie Olivertől kölcsönöztem. Egyszerű elkészíteni, csupán egy aprócska trükközés szükséges hozzá, és nagyszerűen variálható különböző fűszerekkel ízesítve. A gyerekeknek szervezett Mikulás-ünnepségre rénszarvasokat formáztam belőle, és bátran állíthatom, hogy megérte, mert igazán nagy sikere volt! :) A kekszek a sütés során nem emelkednek meg, így nem is deformálódnak: olyan vastagságúak lesznek, amilyenre előzőleg nyújtottuk őket. Szerintem ez nagy előny, főleg, ha valamilyen figurát szeretnénk készíteni a tésztából, mert a végeredmény is feliserhető lesz! :)



Hozzávalók (kb. 60 db, 5 cm átmérőjű kekszhez): 
• 37,5 dkg liszt
• 25 dkg margarin

• 14 dkg porcukor
• 1 teáskanál vaníliás cukor

• 1 tojássárga


Dekoráció hozzávalói: 
• 3 dkg jó minőségű csokoládé
• 1,5 dkg margarin
• piros színű marcipánmassza

Elkészítés:
1. A porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojás sárgáját keverjük habosra, majd adjuk hozzá az előzőleg kissé felolvasztott margarint. 
2. Szitáljuk hozzá a lisztet, és kézzel dolgozzuk össze a tésztát. 
3. Fél órára tegyük hűtbe. 
4. A fél óra elteltével borítsuk nyújtódeszkára az egészet, gyúrjuk pár percig, majd egy sütőpapírt a tészta alá és fölé helyezve nyújtsuk kb. 3 mm vékonyra. A sütőpapír nagyon nagy segítség, mert így a tészta nem ragad sem a deszkára, sem a nyújtófára, és egyenletes vékonyságúra tudjuk nyújtani a tésztát. 
5. Ha kész vagyunk, a tésztát a sütőpapírral együtt emeljük át a sütőlemezre, amiben majd sütjük a kekszet. Mivel ez egy nagyon lágy tészta, a korongokat már a sütőlapon szúrjuk ki, a felesleget pedig szedjük ki a formák közül. Így elkerülhetjük, hogy a szabályos körök eldeformálódjanak. 
6. A kekszeket előmelegített, 160 °C-os sütőben, légkeveréses üzemmódban süssük, kb. 10 percig.

Díszítés:1. A marcipánból apró kis golyókat gyúrunk, ebből formázzuk a rénszarvas orrát.
2. A csokoládét apró darabokra törjük, és a margarinnal együtt felolvasztjuk.
3. A masszát kis műanyag zsákba kanalazzuk, amelynek az alján apró lyukat vágunk. A kihűlt kekszekre a zsák segítségével rajzoljuk meg a rénszarvas agancsait és szemeit.
4. Ha a csokoládé megdermedt, már csak az orrocskákat kell a helyére illesztenünk, és várhatjuk is a gyerekeket! :)

(A megadott mennyiségből - a használt forma átmérőjéhez mérten - kb. 60 db keksz készíthető.)

Nincsenek megjegyzések: