2012/12/28

Keksz, ajándékba

Ami a karácsonyi meglepetéseket illeti, néhány éve áttértem a „gasztro-ajándékok” készítésére. Nem csak azért, mert ezt tartom az ajándékozás egyik legszemélyesebb formájának, hanem azért is, mert - úgy érzem - ­­ebben vagyok leginkább önmagam. 
A hozzám legközelebb állóknak idén teafilter formájú kekszeket készítettem négyféle ízben, amihez aztán csomagolásképp kis dobozokat gyártottam. 



A teafilter kis papírkái, valamint a doboz díszítése számítógépes grafika, amit nyomtatás után méretre vágtam és ragasztottam. (Ez megoldható egyszerűbben is, ha választunk egy szép csomagolópapírt, és abból vágjuk ki a papírkákat, illetve 
a dobozt díszítő gyűrűt.) A dobozt selyempapírral béleltem ki, így egész mutatós kis desszertet sikerült varázsolni. (A csomagolás elkészítésének részletei itt találhatók.)



Az ehető ajándékoknak egyetlen hátránya van csupán: általában az ünnep előtti utolsó estékre korlátozódik az elvégzendő munka nagy része, hiszen nem lehet sokkal előbb elkészíteni őket. Tény, hogy nagy türelmem van az ehhez hasonló apróságokhoz, de be kell valljam, hogy a teafilterek és a dobozok elkészítése tényleg nagyon időigényes volt. Persze talán éppen ezért lehet igazán „értékelendő”. 



Az alap tésztát egy külföldi lapban talált, és már jól bevált Jamie Oliver recept alapján készítettem el, amit aztán különféle fűszerekkel ízesítettem. Így készült vaníliás, fahéjas, gyömbéres és citromos keksz. A tészta nagy előnye, hogy nem növekszik a sütés során, ennek megfelelően a végeredmény valóban keksz állagú és vékonyságú lesz.  
A konyhában segíthetnek a gyerekek is, hiszen a tészta kiszaggatása vagy a kész kekszek csokoládéba mártogatása igazán nekik való feladat! :)

Hozzávalók (kb. 80 db kekszhez - 4 ízben): 
• 37,5 dkg liszt
• 25 dkg margarin
• 14 dkg porcukor
• 1 teáskanál vaníliás cukor
• 1 tojássárga
• 1 kávéskanál fahéj
• 1 kávéskanál gyömbérpor
• 1 citrom reszelt héja, és néhány csepp citromlé
• 4 csepp vanília aroma

Dekoráció hozzávalói: 
• 5 dkg jó minőségű csokoládé
• 2,5 dkg margarin

Elkészítés:
1. A porcukrot, a vaníliás cukrot és a tojás sárgáját keverjük habosra, majd adjuk hozzá az előzőleg mikrohullámú sütőben kissé felolvasztott margarint. 
2. Szitáljuk bele a lisztet, és kézzel dolgozzuk össze a masszát. 
3. Fél órára tegyük hűtbe. 
4. A fél óra elteltével borítsuk nyújtódeszkára az egészet, gyúrjuk pár percig, majd vágjuk négy egyforma darabra. 
5. A négy darabot ízesítsük különféle fűszerekkel: az elsőt egy kávéskanál gyömbérporral, a másodikat egy kávéskanál fahéjjal, a harmadikat egy megmosott citrom lereszelt héjával és pár csepp citromlével, a negyediket pedig vanília aromával (vagy valódi vaníliarúd kikapart belsejével). 
6. A tésztákat külön-külön nyújtsuk kb. 2 mm vékonyságúra úgy, hogy sütőpapírt helyezünk alá és fölé is. A sütőpapír nagyon nagy segítség, mert így a tészta nem ragad sem a deszkára, sem a nyújtófára, és egyenletes vékonyságúra tudjuk nyújtani.
7. A tésztát a sütőpapírral együtt emeljük át a sütőlemezre. A formákat a sütőlapon vágjuk ki, a felesleget pedig szedjük ki közülük. Így elkerülhetjük, hogy a szabályos kis filterek eldeformálódjanak. 
8. Ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy van téglalap alakú sütikiszúró formája, akkor bátran használja, és a végén csippentse le a filterek két felső csücskét. Mivel nekem nincs ilyen formám, én a tésztát először hosszú, 3 cm-es csíkokra vágtam, majd ezt tovább kis, 4,5 cm hosszú téglalapokra, végezetül levágtam a forma két felső sarkát. 
9. Sütés előtt egy zsákvarró tűvel szúrjunk lyukat a kekszek tetejére: ezen fogjuk majd átvezetni a cérnaszálat, ami a teafilter címkéjét tartja.  
10. A kekszeket előmelegített, 160 °C-os sütőben, légkeveréses üzemmódban süssük, kb. 10 percig.
11. Ha a kekszek megsültek és kihűltek, mártsuk őket margarinnal felolvasztott csokoládéba, és egy rácson hagyjuk megdermedni őket. 
12. A filterek tetejére szúrt lyukon keresztül fűzzünk cérnát a kekszekbe, végül ragasszuk rá a címkéket.

(A megadott mennyiségből kb. 80 db, 3×4,5 cm-es keksz készíthető.)

Nincsenek megjegyzések: