2012/09/23

Tejszínes mascarponéval töltött habcsók-kosárkák

Szülinapi főpróbaként készültek a kis habcsók-kosárkák. A krém persze felcserélhető csokoládéhabbal, egyéb gyümölcsökkel vagy más, pikánsabb krémekkel és fűszerekkel. Minél többféle készül, annál izgalmasabb a kompozíció, a színek, és a szokatlan ízek kavalkádja - legyen szó egy bazsalikomos-citromos, vagy akár egy chilis-csokoládés variációról. A különböző krémek kevergetése amúgy is remekül leköti a gyerekek többségét, ahogy a sütik díszítése is. A legtöbb fantáziájuk úgyis nekik van hozzá! :)



Hozzávalók: 
• 12,5 dkg porcukor
• 2 db tojás fehérje
• 1 teáskanál étkezési keményítő
• 1 teáskanál étkezési ecet
• 1,5 dl tejszín
• 15 dkg mascarpone
• 1 csomag vaníliás cukor
• áfonya és kimagozott meggy
• néhány friss bazsalikom levél

Elkészítés:
1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
2. Több részletben hozzáadjuk a porcukrot úgy, hogy minden adag után tovább verjük a habot. Néhány perc elteltével sűrű, fényes, krém állagú masszát kapunk.
3. Ehhez adjuk a keményítőt és az ecetet, amit robotgéppel szintén jól elkeverünk a habban. 
4. Egy sütőlemezre sütőpapírt terítünk, erre pedig - egymástól tisztes távolsága, mert a tészta megemelkedik -  4 db kis halmot rakunk. Egy kanál segítségével lelapítjuk őket, majd a maradék habot habzsákba tötve peremet készítünk nekik.  
5. 165 °C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, légkeveréses üzemmódban. Ha kész, lekapcsoljuk a sütőt, résnyire kinyitjuk az ajtaját, és hagyjuk, hogy a habcsókok itt hűljenek ki. 
6. Közben elkészítjük a tölteléket: a tejszínhabot felverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét 
és a vaníliás cukrot. A krémet simára keverjük, és ha a kosárkák kihűltek, megtöltjük vele őket. 
7. A tetejüket megmosott, lecsöpögtetett és megszárított meggyel és áfonyával díszítjük. Végül néhány bazsalikom levéllel tesszük még mutatósabbá őket.

(A megadott mennyiségek 4 db habcsók-kosárka elkészítéséhez elegendők.)

Nincsenek megjegyzések: