2012/09/24

Fehércsokoládés sajttorta, áfonyával

Megérkezett a cukorterheléses vizsgálatom eredménye. Tökéletes! :) 
Még a várandósságom idején derült ki, hogy magas a vércukorszintem, vagyis terhességi cukorproblémával kűzdök. Ez a terhes nők körében nem ritka, de a hír mégis nagyon rosszul érintett. Nagyjából a várandósság felétől hetente jártam vérvételi kontrollra, valamint egy dietetikus által előírt, nagyon szigorú diétát tartottam. A szülést követően még további másfél hónapig nem ehettem cukrot, édességeket, bizonyos gyümölcsöket, csokit, mézet, vagyis semmi olyasmit, amit olyan nagyon szeretek. Ettől persze még sütöttem, de a kóstolók kimaradtak. Ennek most vége: így újult erővel, energiával és lelkesedéssel készítem megint a különböző finomságokat.. :) És ehetem is, igaz: módjával.. :)



Hozzávalók: 
• 8 dkg háztartási keksz, darálva
• 5 dkg margarin
• 25 dkg mascarpone
• 8 dkg tejföl
• 5 dkg fehércsokoládé
• 6 dkg cukor
• 2 tojás
• 1 csomag vaníliás cukor
• friss áfonya
• áfonya lekvár

Elkészítés:
1. A margarint felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a ledarált háztartási kekszhez és kézzel összedolgozzuk.
2. Egy 18 cm-es kapcsos sütőformát kibélelünk sütőpapírral és rásimítjuk a keveréket, 
amit egy csésze aljával lelapítgatunk. 
3. 165 °C-ra előmelegített sütőben 8 percig sütjük, légkeveréses üzemmódban. 
4. Közben megolvasztjuk a csokoládét. 
5. A sajtkrémet kikeverjük először a cukorral, majd a tojásokkal, a tejföllel és a vaníliás cukorral. 
6. Hozzáadjuk a felolvasztott csokit is, és tovább keverjük a masszát. 
7. A kihűlt kekszes alapra öntjük, és 180 °C-on, szintén légkeveréses üzemmódban, 25 percig sütjük. Ekkorra a torta megemelkedik, és szép, aranysárgára pirul a teteje. 
8. Kapcsoljuk le a sütőt, nyissuk ki kissé az ajtaját és hagyjuk 1 órán át hűlni. 
9. Ezután vegyük ki a sütőből - a torta magassága visszahúzódik eredeti méretére, szép peremet hagyva a széleken - és ha teljesen kihűlt, tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Ilyenkor a belseje még nem egészen szilárd, ettől ne ijedjünk meg!
10. Másnap szeleteljük, díszítsük friss áfonyával és áfonyalekvárral!

(A megadott mennyiségek egy 18 cm-es sütőformához, és 8 szelethez elegendők.)

Nincsenek megjegyzések: