Mostanában
a keksz a menő nálunk - vagyis a kisfiamnál. Elég sok szót tud már, így másfél
éves korára, (kedvencem a „porszívó”), de a „keksz” kifejezetten előkelő helyet
foglal el - nem csak a pocakjában - de a szótárában is. (Bízom benne, hogy
ezzel nem az általam készített ételeket degradálja! :) Ennek megfelelően sorra
próbálgatom a különböző keksz recepteket. Ezt a változtatot a http://dolcevitablog.hu/ oldalon találtam.
Kicsit átformáltam a magunk ízlésére - bár az eredetit is teszteltük - és
mindkettő nagyon finom lett.
Hozzávalók:
• 15
dkg liszt
• 10
dkg natúr kukoricapehely
• 5 dkg
zabpehely
• 6 dkg
vaj
• 1 dl
méz
• 1 db
kisebb alma, meghámozva, lereszelve
• 1
tojás sárgája, enyhén felverve
• 1
kávéskanál fahéj
• késhegynyi
szódabikarbóna
Elkészítés:
1. A lisztet elkeverjük a fahéjjal, szódabikarbónával és
a zabpehellyel.
2. A kukoricapelyhet szétmorzsoljuk, és hozzáadjuk a
lisztes keverékhez.
3. Az olvasztott vajat, a mézet, a tojás sárgáját és a
lereszelt almát is hozzákeverjük, majd kézzel jól összedolgozzuk.
4. 20 percre hűtőbe tesszük. Ha letelt az idő, hengert
formázunk a tésztából és egy széles pengéjű késsel ujjnyi szeleteket vágunk belőle.
A kés pengéjével lelapítjuk, majd megfordítjuk és a másik oldalát is lelapítgatjuk.
Így alakítjuk ki a keksz ovális formáját.
5. Sütőpapírra helyezzük őket, és 180 °C-ra előmelegített
sütőben 12 percig sütjük.
(A
megadott mennyiségek kb. 25 db kekszre elegendők.)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése