2012/09/14

Almás-fahéjas keksz

Mostanában a keksz a menő nálunk - vagyis a kisfiamnál. Elég sok szót tud már, így másfél éves korára, (kedvencem a „porszívó”), de a „keksz” kifejezetten előkelő helyet foglal el - nem csak a pocakjában - de a szótárában is. (Bízom benne, hogy ezzel nem az általam készített ételeket degradálja! :) Ennek megfelelően sorra próbálgatom a különböző keksz recepteket. Ezt a változtatot a http://dolcevitablog.hu/ oldalon találtam. Kicsit átformáltam a magunk ízlésére - bár az eredetit is teszteltük - és mindkettő nagyon finom lett.



Hozzávalók: 
• 15 dkg liszt
• 10 dkg natúr kukoricapehely
• 5 dkg zabpehely
• 6 dkg vaj 
• 1 dl méz
• 1 db kisebb alma, meghámozva, lereszelve
• 1 tojás sárgája, enyhén felverve
• 1 kávéskanál fahéj
• késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítés:
1. A lisztet elkeverjük a fahéjjal, szódabikarbónával és a zabpehellyel.
2. A kukoricapelyhet szétmorzsoljuk, és hozzáadjuk a lisztes keverékhez.
3. Az olvasztott vajat, a mézet, a tojás sárgáját és a lereszelt almát is hozzákeverjük, majd kézzel jól összedolgozzuk.
4. 20 percre hűtőbe tesszük. Ha letelt az idő, hengert formázunk a tésztából és egy széles pengéjű késsel ujjnyi szeleteket vágunk belőle. A kés pengéjével lelapítjuk, majd megfordítjuk és a másik oldalát is lelapítgatjuk. Így alakítjuk ki a keksz ovális formáját. 
5. Sütőpapírra helyezzük őket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 12 percig sütjük.

(A megadott mennyiségek kb. 25 db kekszre elegendők.)

Nincsenek megjegyzések: