2013/03/15

Tejszínes joghurtkrém torta, gumicukorral

A keresztfiunk, Milán, hároméves lett. Imádja a gumicukrot, ezért a tortájára dekorációképp számtalan kis színes cukorka került. Sajnos a szülinapi zsúron nem lehetünk ott, de azért talán egy nappal az igazi szülinap előtt is érvényes a köszöntés... :)



Tészta hozzávalói: 
• 1 tojás
• 1 evőkanál hideg víz
• 5 dkg barna cukor
• 5 dkg liszt
• 1/2 csomag vaníliás cukor
• 1/2 kávéskanál sütőpor

Krém hozzávalói:
• 1,5 tasak zselatinpor
• 4 dl natúr joghurt
• 10 dkg porcukor
• 4 dl natúr habtejszín
• gumicukor (a díszítéshez)

Elkészítés:
1. A tojást szétválasztjuk, és a tojásfehérjét a vízzel együtt kemény habbá verjük.
2. Folyamatos keverés közben kanalanként adagoljuk hozzá a  cukrot és a vaníliás cukrot.
3. Hozzáadjuk a tojássárgát, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
4. A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába kanalazzuk, és a piskótát 180°C-ra előmelegített sütőben, légkeverésés üzemmódban kb. 15 percig sütjük.
5. Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. Elsőként a joghurtot keverjük össze a porcukorral.
6. Ezután a zselatint kis lángon felolvasztjuk 0,5 dl vízzel.
7. Folyamatos keverés közben hozzáadunk 4 evőkanál joghurtot, jól elkeverjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a maradékot is.
8. A tejszínt habbá verjük és gyors mozdulatokkal a kissé kihűtött joghurtos krémhez keverjük.
9. A kihűlt piskótáról leszedjük a sütőpapírt, majd visszahelyezzük a kapcsos tortaformába - aki szereti, megkenheti a piskótát egy vékony réteg lekvárral - végül a tetejére simítjuk a krémet.
10. A tortát hűtőszekrénybe tesszük, és legalább 4 ótán át pihentetjük.
11. A torta szélét díszíthetjük formára vágott, hófehér fondantal, masnival átkötve. 
A gumicukrot közvetlenül tálalás előtt tegyük a torta tetejére!

(A megadott mennyiségek egy 24 cm-es sütőformához, és 12 szelethez elegendők. Kisebb formában is készíthetjük, akkor magasabb tortát kapunk!)

Nincsenek megjegyzések: