A
keresztfiunk, Milán, hároméves lett. Imádja a gumicukrot, ezért a
tortájára dekorációképp számtalan kis színes cukorka került. Sajnos a
szülinapi zsúron nem lehetünk ott, de azért talán egy nappal az igazi szülinap
előtt is érvényes a köszöntés... :)
Tészta
hozzávalói:
• 1
tojás
• 1 evőkanál
hideg víz
• 5 dkg
barna cukor
• 5 dkg
liszt
• 1/2
csomag vaníliás cukor
• 1/2
kávéskanál sütőpor
Krém
hozzávalói:
• 1,5
tasak zselatinpor
• 4 dl
natúr joghurt
• 10
dkg porcukor
• 4 dl
natúr habtejszín
•
gumicukor (a díszítéshez)
Elkészítés:
1. A tojást szétválasztjuk, és a tojásfehérjét a vízzel együtt
kemény habbá verjük.
2. Folyamatos keverés közben kanalanként adagoljuk hozzá
a cukrot és a vaníliás cukrot.
3. Hozzáadjuk a tojássárgát, majd beleszitáljuk a sütőporral
elkevert lisztet.
4. A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába kanalazzuk,
és a piskótát 180°C-ra előmelegített sütőben, légkeverésés üzemmódban kb. 15
percig sütjük.
5. Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. Elsőként a
joghurtot keverjük össze a porcukorral.
6. Ezután a zselatint kis lángon felolvasztjuk 0,5 dl
vízzel.
7. Folyamatos keverés közben hozzáadunk 4 evőkanál joghurtot,
jól elkeverjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a maradékot is.
8. A tejszínt habbá verjük és gyors mozdulatokkal a kissé
kihűtött joghurtos krémhez keverjük.
9. A kihűlt piskótáról leszedjük a sütőpapírt, majd
visszahelyezzük a kapcsos tortaformába - aki szereti, megkenheti a piskótát egy
vékony réteg lekvárral - végül a tetejére simítjuk a krémet.
10. A tortát hűtőszekrénybe tesszük, és legalább 4 ótán át
pihentetjük.
11. A torta szélét díszíthetjük formára vágott, hófehér
fondantal, masnival átkötve.
A
gumicukrot közvetlenül tálalás előtt tegyük a torta tetejére!
(A
megadott mennyiségek egy 24 cm-es sütőformához, és 12 szelethez elegendők.
Kisebb formában is készíthetjük, akkor magasabb tortát kapunk!)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése