2012/04/07

Csibe- és nyuszikeksz

A Húsvét közeledtével a gyerekek is szívesen forgolódnak a konyhában. Nem csak a tojásfestésbe lehet bevonni őket: készítsünk velük együtt ötletes, mókás és mindenekelőtt finom kekszeket!



Hozzávalók (kb. 40 db kekszhez): 
• 4 csésze liszt
• 1 csésze cukor
• 2 teáskanál sütőpor
• 1/2 teáskanál só
• 1 csésze puha vaj
• 2 tojás

Dekoráció hozzávalói: 
• sárga és fehér marcipánmassza
• mák (darálatlan)
• fehér cukormáz-dekortoll

Elkészítés:
1. Keverjük habosra a tojást és a cukorot, majd adjuk hozzá az előzőleg felolvasztott vajat. 
2. Egy másik tálba szitáljuk össze a lisztet a sütőporral és a sóval. 
3. Adagoljuk a lisztes keveréket a vajashoz, dolgozzuk össze, és fél órára tegyük hűtbe. 
4. Borítsuk nyújtódeszkára az egészet, gyúrjuk pár percig, majd nyújtsuk kb. 3 mm vékonyra (sütés közben megemelkedik majd egy kissé), végül szaggassuk ki a formákat. Mivel nekem nem sikerült beszereznem egészen pici, tojás formájú süteményszaggatót, a legkisebb, kerek, fém pogácsaszaggatómat áldoztam fel az ügy érdekében. Akár vissza is alakíthatnám, de úgy döntöttem, jól jön majd még a későbbiekben. 
5. A kekszeket helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és előmelegített, 160 fokos sütőben, légkeveréses üzemmódban süssük kb. 10 percig.

Díszítés:
1. A marcipánt nyújtsuk ki - a csibéhez sárga, a nyuszihoz fehér színűvel dolgozzunk 
- és ugyanazzal a szaggatóval, amivel a kekszeket is formáztuk, szaggassunk apró formákat. 
2. Ha a kekszek kihűltek, óvatosan simítsuk a marcipánkorongokat a keksz tetejére. 
3. A figurák szemeihez, illetve a csibe csőréhez, és a nyuszi orrához gyúrjunk apró gömböket. Az állatkák szemei egy-egy szem mákból készülnek. Ehhez fogjunk egy fogpiszkálót, mártsuk a végét egy pillanatra vízbe, így könnyedén rátapad egy szem mák. Végül a dekortollal rajzoljuk meg a nyuszik füleit.