A Húsvét közeledtével a
gyerekek is szívesen forgolódnak a konyhában. Nem csak a tojásfestésbe
lehet bevonni őket: készítsünk velük együtt ötletes, mókás és
mindenekelőtt finom kekszeket!
Hozzávalók (kb. 40 db
kekszhez):
• 4 csésze liszt
• 1 csésze cukor
• 2 teáskanál
sütőpor
• 1/2 teáskanál só
• 1
csésze puha vaj
• 2 tojás
Dekoráció hozzávalói:
• sárga és fehér
marcipánmassza
• mák (darálatlan)
• fehér
cukormáz-dekortoll
Elkészítés:
1. Keverjük habosra a tojást és a cukorot, majd adjuk hozzá az
előzőleg felolvasztott vajat.
2. Egy másik tálba szitáljuk össze a lisztet a sütőporral és a
sóval.
3. Adagoljuk a lisztes keveréket a vajashoz, dolgozzuk össze,
és fél órára tegyük hűtbe.
4. Borítsuk nyújtódeszkára az egészet, gyúrjuk pár percig,
majd nyújtsuk kb. 3 mm vékonyra (sütés közben megemelkedik majd egy kissé),
végül szaggassuk ki a formákat. Mivel nekem nem sikerült beszereznem egészen
pici, tojás formájú süteményszaggatót, a legkisebb, kerek, fém
pogácsaszaggatómat áldoztam fel az ügy érdekében. Akár vissza is alakíthatnám,
de úgy döntöttem, jól jön majd még a későbbiekben.
5. A kekszeket helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és
előmelegített, 160 fokos sütőben, légkeveréses üzemmódban süssük kb. 10 percig.
Díszítés:
1. A marcipánt nyújtsuk ki - a csibéhez sárga, a
nyuszihoz fehér színűvel dolgozzunk
- és ugyanazzal a
szaggatóval, amivel a kekszeket is formáztuk, szaggassunk apró formákat.
2. Ha a kekszek kihűltek, óvatosan simítsuk a
marcipánkorongokat a keksz tetejére.
3. A figurák szemeihez, illetve a csibe csőréhez, és a nyuszi
orrához gyúrjunk apró gömböket. Az állatkák szemei egy-egy szem mákból
készülnek. Ehhez fogjunk egy fogpiszkálót, mártsuk a végét egy pillanatra
vízbe, így könnyedén rátapad egy szem mák. Végül a dekortollal rajzoljuk meg a
nyuszik füleit.
