2015/06/27

Túrótorta málnával és tejszínhabbal

Amióta Léna megszületett, apuka szülinapja némiképp háttérbe szorul, mivel csupán néhány nap választja el egymástól a kettőt. Amikor összegyűlik a család, hogy megünnepelje a legkisebbet, leginkább a gyerekekre, és főként a kis ünnepeltre koncentrál mindenki. Idén azonban - némi késéssel ugyan, - de Ádámnak is sütöttem egy tortát. Az alap receptet anyutól kaptam, és süti formájában már sokszor elkészítettem. Alj nélküli túrósnak hívják eredetileg, amit most sok-sok málnával és tejszínhabbal díszítettem. 




Tészta hozzávalói: 
• 1 kg túró
• 15 dkg lágy margarin
• 5 evőkanál búzadara
• 2 evőkanál liszt
• 8 evőkanál kristálycukor
• 4 db tojás
• 2 csomag vaníliás cukor
• 1 mokkáskanál szódabikarbóna (vagy fél csomag sütőpor)
• csipet só
• reszelt citromhéj, ízlés szerint

Máz hozzávalói: 
• 1 pohár tejföl
• 1 evőkanál liszt
• 1 db tojás

Díszítés:
• 4 dl tejszínhab
• 1 csomag habfixáló
• 2 doboz málna

Elkészítés:
1. Robotgéppel összekeverjük a tészta hozzávalóit. 
2. A masszát kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük.
3. A máz hozzávalóit is elkeverjük, majd a tészta tetején egyenletesen eloszlatjuk. 
4. A süteményt légkeveréses üzemmódban, 160°C-ra előmelegített sütőben sütjük, kb. 40 percig.
5. Ha megsült, kivesszük a sütőből, majd egy rácsra téve kihűtjük. 
6. A 4 dl tejszínhabból fixáló segítségével habot verünk, amit tálalás előtt kanállal halmozunk a torta tetejére. 
7. Végül elrendezzük rajta a málnaszemeket!

(A megadott mennyiségek egy 24 cm-es sütőformához, és 12 szelethez elegendők!)

Nincsenek megjegyzések: