Nyár
végén elhatároztam, hogy a boltokban aranyáron kapható szárított paradicsomot
megpróbálom én magam előállítani. A mediterrán konyhát - azon belül is
leginkább az olasz ételeket - amúgy is előnyben részesítem, ezért úgy
gondoltam, hogy némi szárított paradicsom bármikor jól jöhet...
Az
eredeti receptekkel ellentétben én a sütőben szárítottam paradicsomokat, de az
íze így is fennséges lett.
Hozzávalók:
• 1,5
kg kisebb méretű paradicsom (van, aki szerint a lucullus a legmegfelelőbb,
nekem a legjobban sikerült széria egyszerű lecsóparadicsomból készült.)
• só
• 0,5 l
olívaolaj
•
üvegenként 1-2 gerezd fokhagyma
•
néhány ág friss fűszernövény (rozmaringgal, kakukkfűvel és majorannával is
készítettem már, bármelyik megfelelő.)
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 120 ºC-ra.
Közben a paradicsomokat alaposan megmossuk, hosszában négybe vágjuk és kicsumázzuk.
2. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral,
vékonyan megkenjük olívaolajjal és erre fektetjük a pardicsomokat. Ízlés
szerint sózzuk.
3. A paradicsomokat a sütőbe tesszük és 120 ºC-on, légkeveréses üzemmódban, fél óráig sütjük.
3. A paradicsomokat a sütőbe tesszük és 120 ºC-on, légkeveréses üzemmódban, fél óráig sütjük.
4. Fél óra múlva 100 ºC-ra
mérsékeljük a sütő hőfokát és további 4 órán keresztül szárítjuk a
paradicsomokat, szintén légkeveréses üzemmódban. Amelyik paradicsomszelet a sütő
szélén van és hamarabb megsül, azt kivehetjük előbb.
(A
sütési idő változhat a paradicsom lédússágától függően is: akkor van kész, ha
elkezd feketedni és ráncosodni a felülete.)
5. A megszárított paradicsomokat
hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy alaposan elmosott befőttes üvegben
rétegezzük egymásra őket, a megtisztított fokhagymagerezdekkel és friss fűszernövényekkel
együtt. Az üveget a háromnegyedéig töltjük.
6. A paradicsomokra öntjük az
olívaolajat úgy, hogy teljesen ellepje őket és légmentesen lezárjuk az üveget.
Két hétig hűvös helyen érleljük, ezt követően használhatjuk tésztákhoz,
pizzára, szedvicsekre, de ehetjük magában is! Mennyei!

