2013/09/04

Szárított paradicsom

Nyár végén elhatároztam, hogy a boltokban aranyáron kapható szárított paradicsomot megpróbálom én magam előállítani. A mediterrán konyhát - azon belül is leginkább az olasz ételeket - amúgy is előnyben részesítem, ezért úgy gondoltam, hogy némi szárított paradicsom bármikor jól jöhet... 



Az eredeti receptekkel ellentétben én a sütőben szárítottam paradicsomokat, de az íze így is fennséges lett. 



Hozzávalók: 
• 1,5 kg kisebb méretű paradicsom (van, aki szerint a lucullus a legmegfelelőbb, nekem a legjobban sikerült széria egyszerű lecsóparadicsomból készült.)
• só
• 0,5 l olívaolaj
• üvegenként 1-2 gerezd fokhagyma
• néhány ág friss fűszernövény (rozmaringgal, kakukkfűvel és majorannával is készítettem már, bármelyik megfelelő.)

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 120 ºC-ra. Közben a paradicsomokat alaposan megmossuk, hosszában négybe vágjuk és kicsumázzuk. 
2. Egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, vékonyan megkenjük olívaolajjal és erre fektetjük a pardicsomokat. Ízlés szerint sózzuk. 

3. A paradicsomokat a sütőbe tesszük és 120 ºC-on, légkeveréses üzemmódban, fél óráig sütjük. 
4. Fél óra múlva 100 ºC-ra mérsékeljük a sütő hőfokát és további 4 órán keresztül szárítjuk a paradicsomokat, szintén légkeveréses üzemmódban. Amelyik paradicsomszelet a sütő szélén van és hamarabb megsül, azt kivehetjük előbb. 
(A sütési idő változhat a paradicsom lédússágától függően is: akkor van kész, ha elkezd feketedni és ráncosodni a felülete.)
5. A megszárított paradicsomokat hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy alaposan elmosott befőttes üvegben rétegezzük egymásra őket,  a megtisztított fokhagymagerezdekkel és friss fűszernövényekkel együtt. Az üveget a háromnegyedéig töltjük.
6. A paradicsomokra öntjük az olívaolajat úgy, hogy teljesen ellepje őket és légmentesen lezárjuk az üveget. Két hétig hűvös helyen érleljük, ezt követően használhatjuk tésztákhoz, pizzára, szedvicsekre, de ehetjük magában is! Mennyei!