2013/08/14

Rétes - gyömbéres körtével és fahéjas szilvával

A réteseket - legyen sós vagy édes, - imádom és kísérletezni is imádok velük. Ezúttal kétféle, gyümölcsös változatot készítettem: a körtéset gyömbérrel, a szilvásat fahéjjal ízesítettem, a gyümölcsök nedvességtartalmát pedig darált dióval ellensúlyoztam.



Hozzávalók: 
• 6 db félkész réteslap 
• 2 szem körte
• 10 szem közepes méretű szilva
• 4 evőkanál darált dió
• 2 evőkanál kristálycukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 csapott kávéskanál gyömbér
• 1 kávéskanál fahéj 
• 1 tojás sárgája
• 2 evőkanál tej
• 1 dl étolaj

Elkészítés:
1. A réteslapkat egyenként megkenjük olajjal és egymásra helyezünk három-három lapot.
2. A megmosott, kimagozott szilvát felvágjuk és meghintjük vaníliás cukorral, majd félretesszük.
3. A megmosott körtéket meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük.
4. Tiszta konyharuhára fektetünk három, előzőleg olajjal megkent réteslapot és egyenletesen eloszlatjuk rajta a szilvát. Megszórjuk egy kávéskanálnyi fahéjjal, két evőkanál darált dióval, végül egy evőkanál kristálycukorral. A tészta széleit behajtuk, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni sütés közben, majd a konyharuha segítségével óvatosan feltkerjük.
5. A másik három, előzőleg szintén beolajozott réteslapot a konyharuhán ismételten egymásra helyezzük és ráterítjük a körtét. Megszórjuk egy kávéskanál gyömbérrel, két evőkanál darált dióval és egy evőkanál kristálycukorral. A tészta széleit ismét behajtuk, és a konyharuha segítségével ezt is óvatosan feltkerjük.
6. A réteseket sütőlemezre helyezzük, melyet előzőleg vékonyan megolajozott sütőpapírral béleltünk ki. 
7. A rétesek tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával és 180 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses üzemmódban, 25 percig sütjük.
8. Amikor kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni őket. Éles késsel szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.

(A megadott mennyiségekből összesen két rúd rétes készíthető.)