...forró
meggyel és pirított mandulaforgáccsal :)
Meglehetősen
sokféle variációt kipróbáltam már, de egyik sem volt az igazi.
Amilyen
egyszerű étel, annyira nehéz eltalálni a jó arányokat, hogy puha, könnyű
gombócokat kapjunk. Sok-sok kísérletezés után végre sikerült olyat készíteni,
ami valóban kedvemre való.
Hozzávalók:
• 50 dkg tehéntúró
• 4 csapott evőkanál búzadara
• 2
tojás
• 2
csomag vaníliás cukor
• 5
evőkanál étolaj
• 15
dkg zsemlemorzsa
Meggyszósz:
• 5 evőkanál
meggybefőtt
• 3 evőkanál
meggylekvár
• 3 evőkanál
meggylé
• 3 dkg
mandula
Elkészítés:
1. A túrót, a búzadarát, a tojásokat és a vaníliás cukrot
robotgéppel összekeverjük, majd néhány órára hűtőbe tesszük, pihenni.
2. Közben egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és
megpirítjuk benne a zsemlemorzsát.
3. Pihentetés után egy lábosban vizet forralunk, a
masszából pedig gombócokat formálunk. (Ezt bátran bízzuk a gyerekekre: ha amúgy
is szívesen sürgölődnek a konyhában, akkor nagyon fogják élvezni - ahogy a
díszítést is!)
4. Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük, és 4-5 percig
főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük és a zsemlemorzsába forgatjuk őket.
5. A mandulát pár percre forró vízbe áztatjuk, így
könnyedén le tudjuk húzni a héját. Ezután hosszában felvágjuk őket, és egy
serpenyőben kissé megpirítjuk.
6. A meggyszószhoz a lekvárt összekeverjük a meggylével,
serpenyőben felforrósítjuk, végül beletesszük a meggyszemeket is. Egy percig
forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
7. A gombócokat melegen tálaljuk, a forró meggyel és
pirított mandulával.
Ha
igazán bűnözni támad kedvünk, akkor tehetünk mellé egy-egy gombóc erdei
gyümölcsös fagylaltot is. A hagyományosabb ízek kedvelői pedig kipróbálhatják
vaníliás cukorral elkevert tejföllel. Így is mennyei!
(A
megadott mennyiségből 12 db gombóc készíthető.)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése