2012/11/17

A tökéletes túrógombóc - szerintem

...forró meggyel és pirított mandulaforgáccsal :) 
Meglehetősen sokféle variációt kipróbáltam már, de egyik sem volt az igazi. 
Amilyen egyszerű étel, annyira nehéz eltalálni a jó arányokat, hogy puha, könnyű gombócokat kapjunk. Sok-sok kísérletezés után végre sikerült olyat készíteni, ami valóban kedvemre való. 



Hozzávalók: 
• 50 dkg tehéntúró

• 4 csapott evőkanál búzadara
• 2 tojás
• 2 csomag vaníliás cukor
• 5 evőkanál étolaj
• 15 dkg zsemlemorzsa

Meggyszósz:
• 5 evőkanál meggybefőtt
• 3 evőkanál meggylekvár
• 3 evőkanál meggylé
• 3 dkg mandula

Elkészítés:
1. A túrót, a búzadarát, a tojásokat és a vaníliás cukrot robotgéppel összekeverjük, majd néhány órára hűtőbe tesszük, pihenni.
2. Közben egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát.
3. Pihentetés után egy lábosban vizet forralunk, a masszából pedig gombócokat formálunk. (Ezt bátran bízzuk a gyerekekre: ha amúgy is szívesen sürgölődnek a konyhában, akkor nagyon fogják élvezni - ahogy a díszítést is!) 
4. Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük, és 4-5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük és a zsemlemorzsába forgatjuk őket. 
5. A mandulát pár percre forró vízbe áztatjuk, így könnyedén le tudjuk húzni a héját. Ezután hosszában felvágjuk őket, és egy serpenyőben kissé megpirítjuk.
6. A meggyszószhoz a lekvárt összekeverjük a meggylével, serpenyőben felforrósítjuk, végül beletesszük a meggyszemeket is. Egy percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
7. A gombócokat melegen tálaljuk, a forró meggyel és pirított mandulával. 

Ha igazán bűnözni támad kedvünk, akkor tehetünk mellé egy-egy gombóc erdei gyümölcsös fagylaltot is. A hagyományosabb ízek kedvelői pedig kipróbálhatják vaníliás cukorral elkevert tejföllel. Így is mennyei!

(A megadott mennyiségből 12 db gombóc készíthető.)

Nincsenek megjegyzések: