2015/10/13

Vaníliás karika

Szerintem nincs ember, aki ne szeretné a vaníliás karikát. A körbe - úgy látszik - a gyerekeink is beletartoznak, mert már most nagyon odavannak érte. Mondjuk én megértem.. :) Gergő egy-két napja rákezdett, hogy süssünk meg mi magunk, és való igaz, hogy én is nézegettem már egy ideje a házi variáció elkészítésének módját. Most végre sor került rá: a gyerekeknek (is) nagyon ízlik, úgyhogy gyanítom, nem utoljára készítettük el. Léna és Gergő mellettem szorgoskodtak: segítettek a kekszek szaggatásában.. :) Gergő már sütés után, még a csokiba mártogatás előtt jóllakott velük... 
...Reggelre maradt néhány darab, és Léna úgy döntött, hogy neki ma ezzel indul a nap... :)



A receptet Nassolda oldalán találtam: itt.

Tészta hozzávalói: (Kb. 50 db)
• 40 dkg liszt
• 25 dkg vaj/margarin
• 20 dkg porcukor
• 1 rúd vanília magjai (én két teáskanál vanília aromával helyettesítettem)
• csipet só
• 3 tojássárgája
• 1 teáskanál sütőpor

Csokoládé bevonathoz: 
• 20 dkg étcsoki

Elkészítés:  
1. A cukrot alaposan elkeverjük a vanília magokkal (vagy az aromával).
2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. (Hűtőből kivéve használjuk, ne olvasszuk fel!)
3. Hozzáadjuk a többi anyagot és addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll.  
4. Folpackba csomagoljuk, majd betesszük a hűtőbe 30 percre.
5. Enyhén lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egy 5 cm-es kerek pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
6. A leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, újra szaggatjuk.
7. A karikák közepét is kiszúrjuk. 
8. 180 ºC-os sütőben 10-12 percig sütjük a kekszeket, vigyázva, hogy meg ne barnuljanak.
9. Kivesszük őket a sütőből és megvárjuk, míg kihűlnek.
10. Felolvasztjuk a csokoládét, majd a kekszek alját egyesével az olvadt csokiba mártjuk. 
11. Végül a csokis felükkel lefelé sütőpapíron hagyjuk megdermedni őket. 

Nincsenek megjegyzések: