Túrófánk
recepttel több helyen és többféle formában találkoztam már az interneten,
számomra mégis az az igazi, amit anyukám sütött, gyerekkoromban. Azonban a
recept - és vele együtt a fánkok is - sok évre feledésbe merült. Gergő
születésekor került elő újra, amikor egy kedves rokon, babanézőbe érkezve
hozzánk, ilyennel kedveskedett.
Ez
felébresztette bennem a nosztalgiát, azóta pedig újra és újra megsütöm. Annál
is inkább, mert a gyerekek is imádják. Gergőnek - azt hiszem, nem túlzok ha azt
mondom - az egyik kedvence.
Egy
alkalommal, amikor épp a fürdőkádban relaxáltam :), odasündörgött hozzám, és
kedveskedve megjegyezte: „– Olyan rég sütöttünk fánkot...” :) (A „rég” alatt
nagyjából egy hetes intervallum értendő.. :) Szóval, ennek megfelelően gyakori
vendég nálunk, de nem csak itthon népszerű: az első ovis farsangra is megsütöttem,
ami után az óvó nénik a recept felől érdeklődtek ...és úgy tudom, a gyerekeknek
is ízlett... :)
A tészta összeállítása és megsütése mindössze fél órát vesz igénybe. A kis gombócok eltűntetése pedig még ennél is kevesebb idő! :)
A tészta összeállítása és megsütése mindössze fél órát vesz igénybe. A kis gombócok eltűntetése pedig még ennél is kevesebb idő! :)
Hozzávalók
(kb. 30 db):
• 25
dkg túró
• 25
dkg liszt
• 3
egész tojás
• 1 kis
pohár (175 gr) tejföl
• 1
teáskanál szódabikarbóna
• 3
csapott evőkanál cukor
•
csipet só
Elkészítés:
1. A hozzávalókat összeöntjük egy tálba, és robotgéppel
összekeverjük.
2. Közben egy lábasban olajat melegítünk (mire összekeverjük a
tésztát, kellően meleg lesz). Bő, forró olajban kezdjük sütni őket, majd
fokozatosan visszavesszük a hőfokot. Elektromos sütőlapon 6-os fokozat az
ideális.
3. Két kanál segítségével galuskákat szaggatunk a forró olajba
és pár perc alatt készre sütjük a fánkokat. Szinte forgatni sem kell őket,
maguktól megfordulnak az olajban.
4. Amikor szép aranysárgára pirult mindkét oldaluk, szűrőlapáttal
kivesszük, és szalvétával letakart tányérra szedjük őket. (Így a szalvéta
felissza a fölösleges olajat.)
Ha melegebb, 7-8-as fokozaton sütjük, akkor a fánkok közepe egy kissé nyers marad. (Így is nagyon finom - olyan, mintha meg lenne töltve (a férjem például így szereti :), de a gyerekeknek érdemes teljesen átsütni.)
