2015/02/15

Túrófánk

Túrófánk recepttel több helyen és többféle formában találkoztam már az interneten, számomra mégis az az igazi, amit anyukám sütött, gyerekkoromban. Azonban a recept - és vele együtt a fánkok is - sok évre feledésbe merült. Gergő születésekor került elő újra, amikor egy kedves rokon, babanézőbe érkezve hozzánk, ilyennel kedveskedett. 
Ez felébresztette bennem a nosztalgiát, azóta pedig újra és újra megsütöm. Annál is inkább, mert a gyerekek is imádják. Gergőnek - azt hiszem, nem túlzok ha azt mondom - az egyik kedvence. 
Egy alkalommal, amikor épp a fürdőkádban relaxáltam :), odasündörgött hozzám, és kedveskedve megjegyezte: „– Olyan rég sütöttünk fánkot...” :) (A „rég” alatt nagyjából egy hetes intervallum értendő.. :) Szóval, ennek megfelelően gyakori vendég nálunk, de nem csak itthon népszerű: az első ovis farsangra is megsütöttem, ami után az óvó nénik a recept felől érdeklődtek ...és úgy tudom, a gyerekeknek is ízlett... :)
A tészta összeállítása és megsütése mindössze fél órát vesz igénybe. A kis gombócok eltűntetése pedig még ennél is kevesebb idő! :)




Hozzávalók (kb. 30 db): 
• 25 dkg túró
• 25 dkg liszt
• 3 egész tojás
• 1 kis pohár (175 gr) tejföl
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 3 csapott evőkanál cukor
• csipet só

Elkészítés:
1. A hozzávalókat összeöntjük egy tálba, és robotgéppel összekeverjük.
2. Közben egy lábasban olajat melegítünk (mire összekeverjük a tésztát, kellően meleg lesz). Bő, forró olajban kezdjük sütni őket, majd fokozatosan visszavesszük a hőfokot. Elektromos sütőlapon 6-os fokozat az ideális. 
3. Két kanál segítségével galuskákat szaggatunk a forró olajba és pár perc alatt készre sütjük a fánkokat. Szinte forgatni sem kell őket, maguktól megfordulnak az olajban.
4. Amikor szép aranysárgára pirult mindkét oldaluk, szűrőlapáttal kivesszük, és szalvétával letakart tányérra szedjük őket. (Így a szalvéta felissza a fölösleges olajat.)

Ha melegebb, 7-8-as fokozaton sütjük, akkor a fánkok közepe egy kissé nyers marad. (Így is nagyon finom - olyan, mintha meg lenne töltve (a férjem például így szereti :), de a gyerekeknek érdemes teljesen átsütni.)