Egy
időben - még a korábbi munkahelyemen dolgoztam - rendszeresen jártam a
kollégáimmal Olaszországba, hogy a megcélzott divatvásárokon megismerkedjünk a
soron következő szezon új ruhatrendjeivel és szöveteivel. Mindemellett
esténként - egy-egy hangulatos étteremben vacsorázva - magunkba szívhattuk az
olasz életérzést is. Milano, Firenze és Como mellett Pratoban is időztünk, ott
találkoztam először ezzel a tipikus olasz, kétszer sütött mandulás keksszel.
Ma is a
kedvenceim közé tartozik, de a legmeggyőzőbb érv az elkészítése mellett az,
ahogyan Gergő falatozás közben kijelenti, hogy „finom”. :) Nem mellékesen
rendkívül egyszerű és gyors. Az eredeti receptet itt találtam, de kicsit
átformáltam a magunk ízlésére, amit az adott hangulatunktól függően fűszerezek.
Bármelyik variációból finom, ropogós keksz készíthető.
Hozzávalók:
• 24
dkg liszt
• 14 dkg porcukor
• 10
dkg mandula
• 1/2
teáskanál sütőpor
• 4 dkg
vaj
• 2
tojás
Ízlés szerint fűszerek:
• 1
csomag vaníliás cukor, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 1 citrom reszelt héja
• 1
teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
• 3 dkg
sütésálló csokipötty, 1 narancs reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1. A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sütőporral.
2. A vajat meglangyosítjuk, hozzáadjuk a lisztes
keverékhez, majd hozzáütjük a tojásokat is, és kézzel összedolgozzuk.
3. A mandulát durvára vágjuk és a tésztához adagoljuk, végül a
kiválasztott fűszerekkel ízesítjük, és ezekkel is jól összegyúrjuk.
4. A tésztát két részre osztjuk és hengereket formálunk
belőlük, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket.
5. 180 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses üzemmódban 25
percig sütjük. Ezt követően kivesszük a sütőből és átlósan felszeleteljük, kb.
1,5 cm-es darabokra.
6. A felszeletelt kekszeket visszatesszük a sütőlemezre, és
további 10 percig sütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből, és a lemezen hagyjuk
kihűlni őket.
(A
megadott mennyiségek kb. 35 db kekszre elegendők.)


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése