2013/02/23

Cantucci

Egy időben - még a korábbi munkahelyemen dolgoztam - rendszeresen jártam a kollégáimmal Olaszországba, hogy a megcélzott divatvásárokon megismerkedjünk a soron következő szezon új ruhatrendjeivel és szöveteivel. Mindemellett esténként - egy-egy hangulatos étteremben vacsorázva - magunkba szívhattuk az olasz életérzést is. Milano, Firenze és Como mellett Pratoban is időztünk, ott találkoztam először ezzel a tipikus olasz, kétszer sütött mandulás keksszel.



Ma is a kedvenceim közé tartozik, de a legmeggyőzőbb érv az elkészítése mellett az, ahogyan Gergő falatozás közben kijelenti, hogy „finom”. :) Nem mellékesen rendkívül egyszerű és gyors. Az eredeti receptet itt találtam, de kicsit átformáltam a magunk ízlésére, amit az adott hangulatunktól függően fűszerezek. Bármelyik variációból finom, ropogós keksz készíthető.



Hozzávalók: 
• 24 dkg liszt
• 14 dkg porcukor 
• 10 dkg mandula
• 1/2 teáskanál sütőpor
• 4 dkg vaj
• 2 tojás

Ízlés szerint fűszerek: 
• 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 1 citrom reszelt héja 
• 1 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg 
• 3 dkg sütésálló csokipötty, 1 narancs reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
1. A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sütőporral.
2. A vajat meglangyosítjuk, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd hozzáütjük a tojásokat is, és kézzel összedolgozzuk.
3. A mandulát durvára vágjuk és a tésztához adagoljuk, végül a kiválasztott fűszerekkel ízesítjük, és ezekkel is jól összegyúrjuk. 
4. A tésztát két részre osztjuk és hengereket formálunk belőlük, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket.
5. 180 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses üzemmódban 25 percig sütjük. Ezt követően kivesszük a sütőből és átlósan felszeleteljük, kb. 1,5 cm-es darabokra. 
6. A felszeletelt kekszeket visszatesszük a sütőlemezre, és további 10 percig sütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből, és a lemezen hagyjuk kihűlni őket.

(A megadott mennyiségek kb. 35 db kekszre elegendők.)


Nincsenek megjegyzések: